marți, 16 decembrie 2014

BIBLIA: un document suspect

    Este Biblia un document de incredere istorica? Sigur ca ar fi putut fi. Si inca poate fi. Asta doar daca arucam cateva sute de pagini la cosul de gunoi.
    Intr-o carte precum Biblia putem gasi locuri, persoane sau evenimente ce se potrivesc cu istoria inregistrata sau cu descoperirile arheologice. Problema apologetului crestin este faptul ca acesta are pretentia sa dovedeasca faptul ca toate evenimentele prezentate in Biblie sunt adevarate, doar pentru ca unele locuri, persoane sau evenimente au existat in realitate. Acest argument este in mod evident eronat. A spune ca toata Biblia este adevarata doar pentru faptul ca o parte din ea este adevarata, este la fel de fals precum in cazul in care spui ca toata Biblia este falsa, doar pentru ca o parte din ea este falsa.
     Faptul ca raul Iordan, Marea Rosie, cetatea Ierihon, Sodoma si Gomora, imperiul persan, marea Galilei, muntii Ebal si Garizim, Marea Moarta, muntele Sinai, orasul Ierusalim, muntele Maslinilor, Betleemul, Hebronul si alte astfel de locuri prezentate in Biblie au existat in realitate, nu arata si faptul ca povestile descrise in Biblie ca intamplandu-se in aceste locuri, sunt reale.
     Marea Rosie exista in realitate, asta insa nu inseamna ca s-a despartit. Pestii exista in realitate, asta nu inseamna ca profetul Iona a fost ighitit de unul, apoi a fost scuipat pe malul marii. Nu putem nega faptul ca Irod este un personaj istoric, asta insa nu demonstreaza ca in timpul vietii sale a existat o persoana care a fost nascuta dintr-o fecioara. De asemenea, Ierihonul a existat in realitate, iar zidurile sale au cazut la un moment dat, insa acest lucru nu arata ca prabusirea lor se datoreaza unor oameni care stiau sa sufle in trompete.
     Ar fi incorect sa folosim lucrurile credibile din Biblie pentru a le sustine pe cele ridicole. De ce nu am face asta pentru a sustine si alte mituri?

-Haidautu

6 comentarii:

  1. Bine zis! Am onoarea de a fi primul tau follower.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bang și zidul Berlinului a căzut. Doar ca au trecut ani buni...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte corect. Mascheaza minciunile in spatele unui adevar. Doar pentru ca unele locuri exista si in realitate, precum ai spus, nu inseamna ca si povestea e adevarata. Dupa logica asta eu as putea scrie o carte despre Barack Obama, (exista) in Washington, D.C. (exista), in care pot spun ca Barack il ascunde pe Michael Jackson si pe Tupac in beci la White House, lumea ar rade.. de ce nu fac asta si cu religia? Din pacate stiu raspunsul.

    RăspundețiȘtergere