duminică, 28 decembrie 2014

Motivul pentru care Pariul lui Pascal nu are sens


     Chiar daca ar exista vreun Dumnezeu, fie aceasta Alaah, Zeus, Yahwe sau alta divinitate pe care si-a imaginat-o omul de-a lungul timpului, ar fi insa o nebunie totala ca acesta sa produca vreo suferinta cuiva pentru faptul ca nu a crezut in existenta Sa. Acest lucru se intampla chiar daca exista vreo dovada pentru existenta presupusului Dumnezeu. Ar fi tot o absurditate si in acest caz, ca acel Dumnezeu sa produca vreo suferinta unui individ pentru ca nu a crezut in existenta Sa. Indiferent daca oamenii au dovezi sau nu au dovezi pentru existenta unei fiinte supranaturale descrisa in vreo religie, este insa prostesc ca aceasta fiinta sa isi foloseasca puterea pentru a face asta.
     Pentru a te convinge de adevarul relatat mai sus, va trebui sa iti imaginezi ca esti tu acel posibil Dumnezeu pe care ti l-ai imaginat ani de-a randul ca exista. Ai tortura cu chinuri vesnice persoanele care nu ti-ar asculta in totalitate mofturile? Ai avea vreun merit pentru faptul ca esti Dumnezeu? Ai avea nevoie sa dai legi absurde? Ce motiv ai avea sa o faci pe invizibilul? Ai avea nevoie sa fii laudat? Ce motive ai avea ca lumea sa creada in existenta ta? Ce motiv ai avea sa joci de-a v-ati ascunselea cu creaturile tale?
     Indiferent daca esti crestin, musulman sau hindus, in cazut in care slujesti cu fanatism religiei tale este necesar sa iti pui toate aceste intrebati si sa iti raspunzi tie insuti. Cu siguranta daca te-ai pune in locul Dumnezeului in care crezi ca exista, atitudinea ta ar fi diferita de atitudinea atribuita acestuia. Atitudinea ta ar fi diferita chiar si fata de aceea a oricarui Dumnezeu prezentat in vreo carte sfanta. Cu siguranta, daca ai fi o fiinta atotputernica nu ti-ai folosi puterea pentru a produce suferinta celor ce nu cred in existenta ta. Mai mult de atat aminteste-ti ca dumnezeii prezentati in cartile sfinte nu au nici un merit faptul ca sunt dumnezei. Acestia sunt definiti a se afla pur si simplu in aceste pozitii. Cu toate acestea, in functie de religia in care se afla un credincios, acesta va fi tentat sa parieze pe Dumnezeul in care a fost invatat sa creada. Nimeni nu va face pariul urmator:
    "Daca crezi in Unicornul Invizibil si el exista, ajungi in rai. Daca crezi in Unicornul Invizibil, dar el nu exista, nu pierzi nimic. Daca nu crezi in Unicornul Invizibil, dar el exista, te duci in iad. Daca nu crezi în Unicornul Invizibil si chiar nu exista, intr-adevar ai avut dreptate, dar esti tot in situatia celui care a crezut. In concluzie, mai bine crezi si poti sã castigi totul decat sa nu crezi si sa risti sa pierzi totul".
     Acest pariu nu va fi luat in seama de nimeni, deoarece nimeni nu a fost vreodata indoctrinat cu credinta in Unicornul Invizibil. Nici un copil nu a fost terorizat vreodata ca Unicornul Invizibil il va tortura timp de o vesnicie in cazul in care nu crede in existenta Sa si nu ii face mofturile. Pariul lui Pascal in realitate are tot atata valoare cat pariul pentru existenta Unicornului Invizibil. Ceea ce ii da valoare este frica aflata deja in mintea credinciosului.

9 comentarii:

  1. Faci confuzie intre problema si solutie. Problema sunt faptele rele, iar solutia este credinta in Hristos. Vei merge in iad pentru faptele tale rele, insa vei fi izbavit de acesta prin credinta in Isus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa spunem ca este asa cum spui tu. Deci, cam pentru ce fapte ai chinui tu la nesfarsit o persoana?

      Ștergere
    2. Daca am inteles eu bine, ce a vrut el este sa spuna e ca daca faci fapte rele te duci in iad, iar daca vei crede in isus vei fi izbavit. Ma rog, am zis cam in aceleasi cuvinte, dar ideea e ca el considera ca a nu crede in isus e ceva rau, deci ar trebui sa arzi in iad pentru asta. Si din nou avem santajul cu "slaveste-ma sau arzi"...

      Ștergere
    3. Problemela sunt faptele rele, dar solutia nu e credinta in Hristos. Solutia e un set de valori sanatos: cooperarea, responsabilitate, dorire binelui tuturor...

      Ștergere
    4. Evident ca este ilogic ca solutia sa fie Isus. Nu rezolvi nimic atunci cand gresesti fata de cineva iar tu ii ceri iertare lui Isus in loc sa incerci sa repari lucrurile fata de cel caruia i-ai gresit.

      Ștergere
    5. De asemenea, iadul nu poate reprezenta o solutie. Indiferent daca iadul exista sau nu, asta nu reduce raul de pe pamant. Un Dumnezeu cat de cat normal, poate rezolva lucrurile fara sa tortureze oameni pentru faptul ca nu cred in el sau ca i-au mancat marul.

      Ștergere
  2. Oh nu, Unicornul Invisibil! De ce el? De ce imi faci asta? ç_ç

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema cu pariul lui Pascal este de altă natură. Bun, putem înlocui în el zeul unei religii cu zeul altei religii mutual exclusive. Dar credinţă cu forţa nu se poate. Oricât am vrea să credem că lângă noi se află o balenă invizibilă crucificată care scuipă flăcări nu putem crede aşa ceva, nici măcar dacă suntem ameninţaţi cu tortura eternă pentru necredinţă. Dacă nu crezi ceva, poţi numai să te prefaci că crezi. Şi asta este, de fapt, laşitate şi ipocrizie.

    RăspundețiȘtergere